Identifikasi Pengembangan Teknologi Tepat Guna Pada Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah Di Kota Tarakan
Abstract
Production tools play an important role in determining the quantity and price of products or services produced by business actors. With the availability of adequate production tools, micro, small and medium enterprises can increase the amount of production in a more efficient time. Apart from updating production tools to sophisticated and modern tools, appropriate technology is one solution that can be used to reduce production costs. This study aims to identify the extent to which micro, small and medium enterprises in Tarakan City understand and utilize appropriate technology in running their business. In this study, a study was carried out related to the means of production used by micro, small and medium enterprises in Tarakan City. In the initial stage, a survey was conducted on the use of production equipment currently in use. Observation of the effectiveness and efficiency of production equipment is the next stage in this study. The production tools used by micro, small and medium enterprises are still using traditional equipment. With traditional tools, they feel they are able to meet sales targets. Some micro business actors also seem unwilling to update production equipment because they are worried about the increase in production costs.
Downloads
References
Ariani, A., & Utomo, M. N. (2017). Kajian Strategi Pengembangan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Di Kota Tarakan. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 13(2), 99–118.
Indra, A., Syahputra, B., & Sutanto, A. (2017). Snitt-Politeknik Negeri Balikpapan 2017 Alat Pengaduk Lempuk Durian Untuk Peningkatan Kapasitas Dan Produktivitas Pada Umkm Lempuk Durian Di Kabupaten Bengkalis. SNITTt-Politeknik Negeri Balikpapan, 312–315.
Khaerani, A. N., & Hasanah, N. (2018). Pengaruh Sikap, Norma Subjektif Dan Kontrol Perilaku Terhadap Niat Beli Produk Pada Umkm Center Kota Tarakan. Ekonomika, IX(2), 13–24.
Latuconsina, H. (2010). Identifikasi Alat Penangkapan Ikan Ramah Lingkungan Di Kawasan Konservasi Laut Pulau Pombo Provinsi Maluku. Agrikan: Jurnal Ilmiah Agribisnis Dan Perikanan, 3(2), 23–30.
Munirudin, A. L., Jumiaty, E., & Machmuddin, N. (2019). Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Produk Keripik Di Kota Tarakan. J-Pen Borneo: Jurnal Ilmu Pertanian, 2(1), 6–11.
Santoso, H., Sudirman, & Nurlela. (2019). PKM Pemanfatan Briket Tempurung Kelapa Pada Sate Ayam Dikelurahan Sebengkok Kecamatan Tarakan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Borneo, 3(2), 47–52.
Saputro, J. ., Handayani, P. W., Hidayanto, A. N., & Budi, I. (2010). Peta Rencana (Roadmap) Riset Enterprise Resource Planning (ERP) Dengan Fokus Riset Pada Usaha Kecil Dan Menengah (UKM) Di Indonesia. Jurnal Sistem Informasi (Journal Of Information System), 6(2), 140–145.
Suci, Y. R. (2017). Perkembangan UMKM (Usaha Mikro Kecil Menengah) Di Indonesia. Jurnal Ilmiah Cano Ekonomos, 6(1), 51–58.
Utomo, M. N., Cahyaningrum, W., & Hasyim, B. (2019). Karakteristik Entrepreneur Dan Kesuksesan Bisnis Umkm Di Kota Tarakan. Jurnal Borneo Humaniora, 1–7.
Copyright (c) 2020 LPPM STAIMAS Wonogiri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Penulis yang menerbitkan jurnal ini menyetujui persyaratan berikut:
- Penulis memiliki hak cipta dan memberikan hak jurnal untuk publikasi pertama dengan karya yang secara simultan dilisensikan di bawah Lisensi Atribusi Creative Commons yang memungkinkan orang lain untuk berbagi karya dengan pengakuan kepengarangan karya dan publikasi awal dalam jurnal ini.
- Penulis dapat mengadakan perjanjian kontrak tambahan yang terpisah untuk distribusi non-eksklusif versi jurnal yang diterbitkan dari karya tersebut (misalnya, mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan atas publikasi awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk memposting pekerjaan mereka secara online (mis., Dalam repositori institusional atau di situs web mereka) sebelum dan selama proses pengiriman, karena dapat menyebabkan pertukaran yang produktif, serta kutipan yang lebih awal dan lebih besar dari karya yang diterbitkan.






2.png)




